Zpět

Rodinná vilka HRADEC

Tento projekt představoval skutečnou výzvu. Šlo o dům po babičce, krásnou vilku, která svým vzhledem patří spíše do města než na venkov, ale právě to jí dodávalo jedinečné kouzlo. Původně jsme plánovali jen menší úpravy interiéru, ale jak už to u rekonstrukcí bývá, postupně jsme objevovali další problémy, které bylo nutné řešit. Z malé rekonstrukce se tak stala rozsáhlá oprava, protože dům jako rodinné dědictví jsme chtěli zachránit za každou cenu. Během prací jsme objevili skryté poklady, jako nádherné pískovcové schodiště a cihlové klenby ve sklepě, které jsme využili například pro vytvoření vinného sklepa propojeného s jídelnou. Zrušili jsme nevyhovující dispozice z 80. let, propojili obývací prostor s kuchyní a přidali ložnicím luxusní koupelny s velkými okny. Každý krok této rekonstrukce nám přinášel nové možnosti, jak dům nejen zachránit, ale i vdechnout mu nový život, a to vše s respektem k jeho původní eleganci.

Rodinná vilka HRADEC

Rekonstrukce domu po babičce

Hradec je jeden z případů, který jsme rozebírali v našem předchozím článku na téma rekonstrukce domu. Tady se navíc k rodinnému dědictví přidal i fakt, že podobná vila je naprosto unikátní a tak její záchrana dává smysl. Samotný dům má velký potenciál do budoucna. 

Původní stav byl velmi zanedbaný. Trubky zarostlé, sklep plný hlíny a samotná dispozice velmi komplikovaná. V domě se během 80. let  odehrálo několik nevhodných zásahů. Celkově byl dům ve špatném stavu. Nesmyslné přizdívky i členění prostoru, velmi krkolomné dispozice koupelen.

U každé rekonstrukce citlivě hledáme původní podstatu a snažíme se oživit a vylepšit vše původní. Hned na první dojem nás zaujalo schodiště a velkorysý vstup na zahradu. Rozhodli jsme se domu navrátit původní eleganci. To nás vedlo k tomu, že jsme úplně překopali dispoziční rozmístění v domě. Do centra domu jsme umístili hlavní obytný prostor, zrušili dlouhou chodbu a propojili tak obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. K ložnicím po obvodu domu jsme doplnili koupelny. U hlavní ložnice se nám podařilo vytvořit i koupelnu s oknem a nemyslím tím to malé, ale klasické velké okno, které tak koupelně dodá neskutečný luxus.

https://www.oooox.com/media/blog/24-hradec-rekonstrukce-pudorys-pred-a-po.gif

Začali jsem vybouráním nepůvodních příček a zazděných dveřních otvorů. Při sundání palubkových podhledů jsme objevili spodní stranu původního pískovcového schodiště vedoucího na půdu. A takových překvapení bylo několik. Návrh jsme tedy v procesu upravovali a přizpůsobovali původním konstrukcím.

Problém nastal při odhalení krovu a stropních trámů, které byly ve špatném stavu Krov jsme s pomocí statika restaurovali. Staré půdovky jsme využili ve sklepě a celé podkroví nyní čeká na další využití. Dřevěné prvky jsme z části využili do detailů nábytku. Podkroví má neuvěřitelný potenciál do budoucna. Vejde se sem několik ložnic nebo velkorysá tělocvična na jógu. Čas ukáže, jaké využití bude nejlepší.

Původní sklep byl celý zasypaný hlínou. To způsobilo, že dům nevětral a vlhnul. Po vyčištění prostoru krásně vynikly cihelné klenby. Jejich nasvícení pak z prostoru udělalo velmi příjemný vinný sklep. A ten jsme propojili s jídelnou nad ní proskleným poklopem. Získali jsme tak velmi zajímavý detail i do obytného prostoru. Paradoxně po vysušení sklepa se ukázalo, že dům stojí na písku a písek sám o sobě už nemá tu vlhkost jako v době, kdy se dům stavěl. Díky tomu dům sedá a my tak museli řešili praskliny ve zdech.

Nechali jsme vyrobit kopii původních dveří na zahradu. Stěny jsme doplnili kazetováním a do kontrastu k tomu jsme použili moderní nábytek. Betonovou kuchyni s mosaznými detaily a „tisky“ do stěrky, sametové sedačky jednoduchého tvaru a jídelní stůl z původních fošen, které jsme našli na půdě. Původní dřevěné podlahy se zachránit nepodařilo, nahradili jsme je masivní podlahou skládanou do francouzského vzoru. V koupelnách opět kombinujeme odkaz k minulosti v podobě historizující dlažby a stěrky.

Tato realizace je ukázka rekonstrukce, která se povedla, i když byla daleko náročnější, než jsme původně počítali. Ano, bylo by jednodušší dům strhnout a postavit místo něj novostavbu, ale přišli bychom o takový zajímavý klenot, který má své nezaměnitelné kouzlo. A toto je přesně důvod, proč nás rekonstrukce baví. Je to živelný proces objevování skrytých pokladů, neustálé řešení problémů, na které narážíme až během realizace, dlouhé řady kompromisů. Naprostou nutností je u  podobných realizací i osvícený klient, který má vůli podobné nemovitosti zachraňovat a přivádět znovu k životu. Je to náročné, ale to je to co nás na tom baví.

Pokud se  o rekonstrukcích domů chcete dozvědět víc, připravili jsme pro Vás celý článek na toto téma. Najdete tam i další ukázky vybraných realizací. 

od Radky - 8. 8. 2024

Přihlas se k odběru novinek