Zpět

Villa AMONITA Lanzarote

Podívejte se s námi na rekonstrukci velkorysé vily uprostřed malebného ostrova Lanzarote, obklopené vzrostlými palmami plnými zpívajících ptáků. Vila tak velká, že se v ní dá jezdit na kole, s rozmanitou zahradou a velkým bazénem, kde můžete relaxovat nebo se ukrýt před hektickým turistickým ruchem s přáteli či rodinou. Naše láska k Lanzarote začala už při prvním pohledu na jeho drsnou sopečnou krajinu a architekturu, která vyzařuje jednoduchost a harmonii. Inspirováni Césarem Manriquem jsme při rekonstrukci respektovali místní architektonická pravidla a vytvořili domov, který spojuje tradiční bílou architekturu se zelenými doplňky. Jak jsme přeměnili tuto rozlehlou vilu, vám rádi ukážeme v tomto článku.

Villa AMONITA Lanzarote

Lanzarote nás uchvátilo nejen svou sopečnou krajinou, ale také velmi střídmou venkovskou a výhradně bílou architekturou, která je doplněna o zelené prvky oken. Lanzarote má velmi striktní pravidla pro výstavbu, ať už se to týká velikosti nebo vzhledu. Díky tomu působí celý ostrov velmi harmonicky. Navíc ostrovu vtiskl tvář všestranný umělec César Manrique (mimochodem autor těchto přísných regulativů) a Lanzarote se tak pyšní mnoha jeho stavbami, jako například muzea, návštěvnická centra a vyhlídky, a také jeho vlastní vily, které byly po jeho smrti otevřeny veřejnosti. Manrique umně využíval místní vulkanickou krajinu, kterou doplňoval právě bílou architekturou.

My jsme se rozhodli na tento lanzarotský styl navázat a celý dům provést v bílé s pár zelenými doplňky. Zásadní bylo rozhodnutí ohledně podlah – vše do hladké bílé. Původní dlažbu na podlaze jsme sjednotili novou vrstvou betonové stěrky. Odstranili jsme všechny dřevěné povrchy i vestavný nábytek, protože vzdušná vlhkost na ostrově dřevu vůbec nesvědčí.

Zároveň jsme se snažili omezit množství nábytku a ten v co největší míře provést stavebně. I postele mají vybetonovaná podia pro matrace, abychom omezili vrzání postelí. Jednu z ložnic jsme pojali jako dětskou. Sami poučeni z cestování tím, jak je složité nechat spát malé dítě na velké posteli, nechali jsme podium v celé šířce až do rohu místnosti. Díky tomu máme flexibilitu v umístění matrace do rohu nebo na střed.

Původní vila byla koncipována pouze pro bezdětný pár, a to v luxusní velikosti téměř 300 m2. Tak, jako samotná vila, byly rozlehlé i jednotlivé místnosti, jen obývací pokoj s kuchyní a jídelnou měl více než 100 m2. Rozhodli jsme se částečně změnit uspořádání interiéru a do tak velkého prostoru umístit tři samostatné ložnice. Rozměrnou koupelnu jsme rozdělili a vytvořili samostatnou toaletu a do koupelny jsme probourali velké okno. Naším snem bylo co nejvíce světla a za okny rostliny. Tím, že okno koupelny vede na společnou terasu postavili jsme před okno zeď z betonových tvárnic a dosáhli tak potřebného soukromí a zároveň pustili dovnitř dostatek světla.

https://www.oooox.com/media/blog/27-villa-lanzarote-rekonstrukce-pudorys-pred-a-po.gif

U druhé koupelny, která sousedí se střešní terasou a její původní velikost byla poměrně malá, jsme se rozhodli pro rozšíření směrem ven. Probourali jsme velké okno a za ním udělali venkovní sprchu doplněnou opět stěnou z tvárnic, které brání pohledům z terasy. Získali jsme tak naprosto úžasný zážitkovou sprchu, protože není nic lepšího, než horká sprcha za tmy s výhledem na hvězdy.

Dalším velkým zásahem byla vysoká lávová stěna na terase, která celý prostor uzavřela do naprostého soukromí. Stěna je provedena z místního lávového kamene a dělá krásnou kulisu i pro pohled z obývacího pokoje. Samotnou terasu jsme pak doplnili o venkovní kuchyni a dlouhý betonový stůl.

Bazén je umístěný uprostřed rozlehlé zahrady obklopený palmami a starými olivovníky. I bazén má neskutečné rozměry 10 x 5 metrů a k tomu značnou hloubku. Na polovině bazénu jsme zvýšili dno a doplnili ho schodištěm s mělkou částí, která slouží buď pro malé děti nebo jako skvělý relax ve vodě.

Celou trnitou cestu, kde detailně popisujeme naše zkušenosti s výběrem nákupem nemovitosti na Lanzarote, získání španělské hypotéku a pak velmi komplikovanou rekonstrukci, která byla komplikovaná spíš přístupem místních dodavatelů než samotný rozsahem mapujeme v našem příběhu na blogu.

Naši vilu si navíc můžete pronajmout a vyzkoušet si tak jednu z našich realizací na vlastní kůži.

www.amonitalanzarote.com

 

 

 

od Radky - 30. 8. 2024

Přihlas se k odběru novinek